Wat een interieurontwerper verdient is erg verschillend. Dit ligt vooral aan de doelgroep die ze bedienen, de opleiding die ze hebben gedaan en hoeveel ervaring ze hebben. Een interieurontwerper die veel verschillende projecten heeft gedaan kan uiteraard meer vragen. Hier gaat immers veel mond op mond reclame over rond. Toch zijn er een aantal leidraden waardoor je de vraag ‘wat verdient een interieurontwerper?’ kan beantwoorden. Lees snel verder!

 

 

Het gemiddelde

 

 

Voor elk beroep is er een gemiddelde. Volgends de website beroepen.nl verdient een binnenhuisarchitect gemiddeld € 4.000,- per maand bruto in loondienst. De gemiddelde binnenhuisarchitect vraagt € 80,-per uur als hij/zij als ZZP-er werkt. Dat zijn mooie bedragen! Hiervan wordt wel uitgegaan van iemand die een master-opleiding heeft gedaan en zichzelf dus officieel binnenhuisarchitect mag noemen. Vaak komt dat neer op minimaal 5 jaar school en moet je verplicht 16 uur per jaar in bijscholing steken.

 

 

Als een interieurontwerper een MBO opleiding heeft gedaan of wellicht alleen cursussen heeft gevolgd liggen de prijzen een stuk lager. Het beroep interieurontwerper is niet beschermt en daarom kan iedereen dit uitvoeren voor elke prijs die hij/zij er op plakt. Daarom zie je dat veel starters laag beginnen, soms zelfs voor minumumloon! Naarmate ze meer ervaring opdoen en meer klanten aantrekt worden de prijzen verhoogt. Dit is een prima manier om uiteindelijk op de prijs te komen die je graag wilt verdienen.

 

 

Tarieven

 

 

De advieskosten van verschillende interieurontwerpers lopen erg uiteen, en daarom krijg ik onwijs vaak de vraag van starters; wat verdient een interieurontwerper? Veel beginnende interieurontwerpers hebben namelijk geen idee wat ze moeten vragen en maken daar fouten in. Om een idee te hebben van een gemiddelde zie de tarieven hieronder. Ik ga hieruit van een interieurontwerpers met een aantal jaar ervaring en een opleiding tot interieurontwerper (dus geen interieurarchitect). Hopelijk beantwoord dit de vraag wat verdient een interieurontwerper?

 

 

 

    • Snel advies op locatie ca. 2 uur: € 255,-

 

 

    • Interieuradvies met uitgewerkt plan € 795,-

 

 

    • Totaal interieuradvies: € 1.295,-

 

 

 

Dit zijn dus echt bedragen die ik gemiddeld het vaakste tegenkom. Sommige interieurontwerpers vragen het dubbele en andere starten voor een uurtarief van € 45,- per uur. Vraag jezelf af bij welke prijzen jij je fijn voelt en vooral welke prijzen je moet vragen om genoeg geld te vragen. Ben jij razend snel in tekeningen maken waardoor een interieuradvies met uitgewerkt plan binnen 2 uur klaar is? Dan is het makkelijker om dit voor een goedkoper tarief te doen.

 

 

Extra inkomsten

 

 

Het is makkelijk om af te gaan op de tarieven die interieurontwerpers op hun website hebben staan. Dit kan echter een vertekend beeld geven. Veel (slimme) interieurontwerpers hebben naast dat ze geld vragen voor hun interieurontwerpen extra inkomsten. Dit doordat ze een (klein) deel krijgen van het bedrag dat de klant uitgeeft bij winkels waar de interieurontwerper contacten mee heeft. Daarom is het soms moeilijk te achterhalen wat een interieurontwerper verdiend. Als je ziet dat de interieurontwerper vaak samenwerkt met dezelfde winkels en/of leveranciers kan je dit hieruit afleiden. Vergeet ook niet de inkomsten die interieurontwerpers maken met extra stylingklussen.

 

 

Plaatsing in de markt

 

 

Als je wel eens onderzoek hebt gedaan naar de verschillende tarieven van interieurontwerpers zal je veel verschillen tegen komen. Hoeveel interieurontwerpers (kunnen) vragen ligt vaak aan hun plaatsing in de markt. Zijn het high-end ontwerpers die huizen van miljoenen inrichten? Dan vragen zijn hogere prijzen voor hun interieuradviezen. Hun klanten hebben immers meer geld te besteden. Zijn de klanten waar de interieurontwerper zich op richt starters? Dan zullen zij minder budget hebben en zal de interieurontwerper meer klanten moeten bedienen om hetzelfde geld te verdienen. Wil jij als interieurontwerper meer geld kunnen vragen voor je ontwerpen? Begin met je mindset en lees deze blog voor tips hoe jij meer geld kan vragen!