Een droom van veel interieurjunkies is van je interieur hobby je werk maken. Dat snap ik wel, het interieurvak is het leukste wat er is! Maar hoe maak je van zo’n hobby je werk? Hoe krijg je betaald voor iets wat je zo leuk vindt om te doen? In dit blog geef ik je 5 tips!

 

 Durf te beginnen

Een onwijs simpele tip. Toch is dit waar de meeste interieurliefhebbers afhaken.. Begin! Ook al voelt het alsof je er nog niet klaar voor bent. Als jij 100x je eigen huis hebt veranderd waarom zou je dit niet voor andere kunnen doen? Begin met je vrienden, familie en kennissen. Hierdoor doe je ervaring op om voor opdrachtgevers te werken en wordt de stap steeds kleiner om betaalde opdrachten aan te nemen. Begin ook alvast met mooie foto’s maken van jouw ontwerpen/huis en deel deze op sociale media. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met zichtbaar zijn. Ook al sta je nog niet bij de KVK ingeschreven. Want een ding weet ik zeker; als je nooit begint zal je nooit van je interieur hobby je werk maken.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak kennis met de branche  

Interieur leuk vinden is 1 ding, je er als professional in verdiepen gaat een stapje verder. Als jij er over nadenkt om van je interieur hobby je werk te maken verdiep je dan zo snel mogelijk in de woonbranche. Lijkt het je werken in het interieur dan nog steeds leuk? Door meer informatie in te winnen krijg je een beter beeld wat het werk van een interieurontwerper inhoud. Want echt, dat gaat verder dan de juiste kleuren en meubels uitzoeken! Bezoek daarom beurzen en evenementen en probeer alvast een netwerk op te bouwen met andere stylisten en ontwerpers. Lees vakbladen, ga naar woonwinkels en volg vooruitstrevende merken op sociale media.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leer   

 

 

 

 

Als je vanuit een hobby begint in de interieurbranche moet je veel leren. Daarom is het belangrijk dat je vakkennis op doet. Schrijf je in voor een opleiding of cursus die goed staat aanschreven. Kijk hierbij wat belangrijk is voor jou om te leren. Moodboards maken is natuurlijk hartstikke leuk maar als je dit al kan is het niet nodig om hier een opleiding in te volgen. Ga dan eerder voor een opleiding waar veel kennis wordt gedeeld over de juiste looproutes, indelingen, verlichting en interieurstijlen.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leer nog meer…

Naast een opleiding of cursus zijn er nog veel meer manieren om te leren wat het werk van een interieurontwerper inhoud. Ga bijvoorbeeld opzoek naar een bijbaan/stage in een woonwinkel of ontwerpstudio. Hier leer je het echte vak. Dit is even een investering want je zal niet hetzelfde betaald krijgen als nu. Maar dit heeft zo veel waarde! Je bouwt een netwerk op, ziet hoe een bedrijf in deze branche werkt en krijgt ervaring met klanten. Daar komt bij dat je je veel meer fouten kan permitteren als je voor een werkgever werkt. Verder zijn er genoeg kleine cursussen waar jij je kennis mee kan vergroten en is een business coach in schakelen ook een goed idee (ik weet nog wel een goede  ;)).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Vier successen

Nu je bent begonnen en veel hebt geleerd kan het echte werk beginnen. Je eigen klanten! Stel dit niet steeds uit tot je denkt dat je er klaar voor bent, dat ben je namelijk nooit. Begin zo snel mogelijk naast je huidige baan (of opleiding). Door je goede voorbereiding kan je aan potentiele klanten laten zien wat je kan, heb je als het goed is een netwerk en weet je waar jouw sterke kanten liggen. Als het goed is heb je daardoor ook een stuk meer zelfvertrouwen. Nu is het echt de tijd om van je interieur hobby je werk te maken. Hoe eerder je begint hoe sneller het balletje naar klanten gaat rollen. You can do it!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En vergeet niet het aller belangrijkste: vier successen! Jouw eerste klant? Champagne! Een opgeleverd project? Champagne! Een mooie omzet, yes! Weer champagne!

Succes!