Het klinkt waarschijnlijk als muziek in je oren; iets wat je gegarandeerd succes oplevert en waardoor je je interior business naar the next level tilt. Toch is er een manier die al meerdere keren bewezen is maar waar veel interieurstylisten en ontwerpers niet voor durven te gaan. Ze zijn bang om klanten af te schrikken en durven niet de realiteit onder ogen te zien. De realiteit dat je nooit iedereen blij kan maken.. Want dat is helaas zo, je kan nooit iedereen als klant aantrekken waardoor het kiezen voor een niche de perfecte oplossing is.
Wat de formule tot succes is… kies een niche!
Door jezelf te profileren als specialist over 1 onderwerp zullen klanten speciaal bij jou uitkomen. Zorg ervoor dat jij de go to persoon bent voor dit onderwerp. Natuurlijk zal je hierdoor ook klanten buiten sluiten maar dit weegt niet op tegen het feit dat je iedereen aantrekt die specifiek naar dit onderwerp zoekt. Bijvoorbeeld: als jij een nieuwe houtkachel zoekt, koop je deze dan bij een bouwmark waar het personeel eigenlijk niks over het specifieke model weet of ga je naar een haardenspecialist die je er alles over kan vertellen en ook meteen de installatie verzorgt? Je zal waarschijnlijk iets meer moeten betalen maar je wordt van A tot Z ontzorgt. Je weet zeker dat de aansluiting veilig is en kan rekenen op service achteraf. Ik kies absoluut voor de tweede optie en heb daar, net als veel mensen, meer geld voor over. En dit is dus meteen het businessmodel. Door jezelf als specialist in de markt te zetten kan je een hoger tarief hanteren dan je concurrentie die zich niet specialiseren en is het makkelijker om geld te verdienen.
De klanten die je misloopt zijn niet jouw klanten.
Waarom veel interieurontwerpers niet durven te kiezen voor een niche is dat ze bang zijn klanten buiten te sluiten. Maar ‘wake up call’, dit zijn niet jouw klanten. Deze klanten willen iets anders dan gebruik maken van jouw ‘super power’ . Zodra je klanten gaat aantrekken die bij je komen voor je specialiteit zal je klantrelaties opbouwen waar je vroeger van droomde. Ze halen het beste in je naar boven en het maakt een ontwerp maken een stuk makkelijker. Dat het eerder voelt als teamwerk dan dat je er alleen voor staat en dat klanten zo blij zijn dat ze je bij iedereen aanbevelen. Dat wil je toch?
Hoe kies je een niche aka super power?
Wat voelt voor jou als een tweede natuur? Iets wat vanzelf lijkt te gaan en je niet over na hoeft te denken. Waarvan vrienden zeggen ‘daarvoor moet je bij haar zijn’. Als het goed is gaan je ogen nu glinsteren en weet je (een beetje) waar ik het over heb. Is dat bijvoorbeeld een bepaalde interieurstijl? Of wordt je blij van kleuradvies geven? Of misschien wel van complexe lichtplannen. Schrijf dit voor jezelf op en durf te kiezen. Probeer vervolgens alle details in je bedrijf hierop aan te passen zodat je de juiste doelgroep aanspreekt. Als je je wilt specialiseren in de Scandinavisch interieurstijl kies dan voor lichte kleuren in je logo, voor sfeerfoto’s van materialen die uit Scandinavië terug komen en ga voor strakke lettertypes zodat het jouw ideale klant aanspreekt. Kies je voor kinderkamers? Deel dan vooral deze projecten op je sociale media en website. Dit betekent niet dat je niks anders meer daarnaast kan doen, dit deel je alleen minder zodat je echt als expert te vinden bent.
Je zal zien dat je meer lol krijgt in je werk (want je doet precies wat je leuk vindt) en ook de juiste klanten aanspreekt. Hierdoor gaan projecten beter. Klanten snappen jou en jij snapt hen. Je zal meer opdrachten binnen halen en vervolgens zie je je omzet groeien! En wie wil dat nou niet? Welke niche kies jij voor je interior business?
Wil jij weten hoe succesvolle interieurontwerpers hun business runnen?
Dat ontdek je in de gratis masterclass!
- Hoe succesvolle interieurontwerpers projecten binnen halen
- Hoe je voor balans in je bedrijf zorgt en tijd overhoudt voor inspiratie
- Waarom de ene interieurontwerper € 200,- vraagt, en de ander € 2.000,- voor hetzelfde advies.
- Welke stap jij als eerste kan zetten voor net zo veel succes