Hoe kan je geld verdienen als interieurontwerper ?

”I’ts al about the money” Meja zong het al in 1997 en het is nog steeds waar. Harstikke leuk dat jouw passie nu je werk is maar hoe breng je er geld mee in het laatje? Gelukkig zijn er veel manieren om een goed bedrijf op te zetten als interieurontwerper. Of je nou droomt van een groot team of in je eentje de mooiste projecten wilt doen, met onderstaande tips zal je geld verdienen als interieurontwerper.

Bereken al je uren door

Veel ontwerpers houden niet precies bij hoelang ze werken aan een projecten en ‘doen maar wat’. Wist je dat tijd inschatten super moeilijk is? Soms denk je dat je ergens een uurtje mee bezig bent maar in het echt duurt het veel langer.. Denk maar is terug aan die opdrachten bij Expeditie Robinson. Een kandidaat moet na 60 minuten een bal loslaten maar ze zitten er altijd ver naast. Als je de tijd niet goed bijhoud werk je veel meer uur dan dat je denkt en is je uurloon een stuk lager. Ik spreek wel eens interieurontwerpers die na het precies uitrekenen onder het minimum loon uitkomen! Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Zo verdien je dus geen geld als interieurontwerper. Gelukkig is de oplossing simpel: hou je uren bij. Tegenwoordig heb je apps waar je dit makkelijk kan bijhouden. Je zal aan het eind verbaast zijn hoeveel uur sommige taken kosten. Naast apps kan je het ook in Excel bijhouden. Open een excel bestand, zet een stopwatch en noteer de minuten die je bezig bent. Hierdoor zal je ook veel bewuster met je taak bezig zijn.

Werk efficiƫnt

Naast het rekenen van je uren is het belangrijk om effcient te werken. Je kan natuurlijk 8 uur over een moodboard doen (want is er iets leukers?) maar als je die uren doorrekent kan je niet concureren met andere interieurontwerpers. Zoek daarom manier om efficient te werken. Je kan denken aan:

  • Doe taken voor verschillende adviezen tegelijk
  • Maak een archief aan met inspiratiebeelden en materialen
  • Werk vanuit templates
  • Zorg voor een nette werkplek (chaos op je bureau is chaos in je hoofd!)
  • Maak een goede planning

Als je aan het begin van je dag doelen stelt kan je doelgericht werken. Hou deze doelen (en dus je planning) wel redelijk. Niks vervelender dan een super lange 2do lijst die maar voor de helft af is. Probeer de doelen ook niet te groot te maken. ‘Een website maken’ kan overweldigend aanvoelen terwijl ‘teksten aanpassen op de homepage’ veel duidelijk is. Check deze blog voor meer tips!

Gebruik verschillende verdienmodellen

Het is goed om als bedrijf meerdere inkomstenbronnen te hebben. Naast interieuradvies geven kan je als interieurontwerper nog zoveel meer! Als interieurontwerper kan je ook geld verdienen door middel van workshops geven, online cursussen aanbieden of freelance opdrachten doen voor bedrijven. Daarnaast kan er verschil zitten tussen het soort adviezen dat je geeft. Sommige klanten hebben geen behoefte aan een uitgebreid advies maar willen graag weten welke meubels ze waar moeten kopen. Voor hun kan een private shopping aanbod de oplossing zijn. Of wat dacht je van een styling advies bij klanten thuis? Dit kan een kort advies zijn waar de klant ter plekke iets mee doet. Kies verdienmodellen die goed op elkaar aansluiten en waar jij je fijn bij voelt.

Vraag wat je waard bent

Een valkuil voor veel interieurontwerpers is dat ze het werk zo leuk vinden dat de insteek van het bedrijf niet commercieel is. Zodra interieurontwerp je werk is moet je er geld mee verdienen, anders is het een hobby! Een belangrijk deel van geld verdienen als interieurontwerper is te vragen wat je waard bent. Bereken je uurtarief door middel van hoeveel geld je nodig hebt om te leven van je interior business en hoeveel uur je per week aan het werk bent. Op de website van de KVK vind je hier goede tips over.

Verdien geld met je kennis

Naast dat je verschillende verdienmodellen kan gebruiken in je interieurbedrijf kan je ook geld verdienen met je personal brand. Stap eens uit je bedrijf en kijk hoe jij als persoon geld kan verdienen met je kennis over interieur. Als jij jezelf verkoopt als expert is er een grote kans dat bedrijven of scholen je willen inhuren als spreker. Ook kan je geld verdienen met sociale media door daar volgers aan te trekken met je mooiste projecten en je kennis. Veel interieurontwerpers werken naast hun bedrijf ook als zzp-er of parttimer in de woonbranche, ook dit is een goede manier om een stabiel inkomen te genereren.

Pin voor later

geld verdienen als interieurontwerper

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Let’s connect!

Mail

hey@houseofinteriorbusiness.nl