Efficiënt werken is een uitdaging voor veel ondernemers. Helemaal voor interieurontwerpers die van een passie hun beroep hebben gemaakt. Ze gaan soms zo op in het werk dat de uren voorbij vliegen en er aan het eind van de dag niet meer dan 1 moodboard is gemaakt. Heerlijk als dit je hobby is, iets minder als er ook geld verdiend moet worden. Met onderstaande tips kan je efficiënter werken waardoor je meer succes zal hebben met je interior business, lees snel verder!

 

Voeg taken samen

Veel interieurprojecten hebben dezelfde opbouw. Je hebt een gesprek met de klant, maakt een moodboard, een eerste ontwerp en gaat opzoek naar alle items die je wilt adviseren. Als je deze taken uit verschillende interieurprojecten samenvoegt werk je een stuk efficiënter. Bij het opzoek gaan naar afbeeldingen voor een moodboard kom je zo veel tegen dat het makkelijk is om twee moodboards tegelijk te maken. Hetzelfde geld voor het zoeken naar meubels. Opzoek naar een Scandinavisch stoeltje kom je vaak ook andere stoeltjes tegen die je op die manier makkelijk kan bewaren voor een ander project.

 Maak templates

Het werk van een interieurontwerper is vaak een herhaling van taken. Je maakt moodboards, ontwerpt een ruimte, zoekt meubels uit en presenteert het mooi aan de klant. Hoewel de ontwerpen altijd anders zijn kan je voor veel taken een template gebruiken. Hierdoor hoef je niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden en ziet je werk er consistent uit. Gebruik templates voor bijvoorbeeld je moodboards, de meubels die je adviseert en voor je presentatie. Je maakt templates bijvoorbeeld in powerpoint of Canva.

 

Maak een eigen bibliotheek aan

 Het kan niet anders of je hebt het eens meegemaakt; je begint aan een moodboard en opeens is het 2 uur later. Whoeps.. het tegenovergestelde van efficiënt werken! Je komt als interieurontwerper onwijs veel afbeeldingen, meubels en materialen tegen. Door deze te bewaren op je computer creëer je jouw eigen bibliotheek met dingen waar je snel op terug kan grijpen. Zorg ervoor dat je alle informatie over het item opslaat zodat je niet nog uren bezig bent te zoeken hoe het meubel ook al weer heten en of het ook in een andere stof te verkrijgen is. Op deze manier kan je erg efficiënt werken. Maak mapjes aan voor sfeerbeelden, meubels, inspiratie, materialen en handige websites.

 

Doe aan timemanagment

Een van de belangrijkste dingen om efficiënt te werken is timemanagement. Als je van te voren een duidelijke planning maakt is er een grotere kans dat je de taken binnen de gestelde tijd af krijgt. Maak hiervoor een behapbare planning en wees duidelijk in je taken. ‘Interieuradvies familie Jansen maken’ is een te grote taak die je op deze manier niet kan overzien. Splits deze taak op in kleinere taken zodat je deze een voor een kan afstrepen van je lijst. Bijvoorbeeld: ‘Plattegrond tekenen’ of ‘keuken in 3D zetten’. Je kan van te voren een betere inschatting maken hoe lang je met deze taken bezig bent waardoor je planning efficiënter zal lopen. Timemanagement is een van de belangrijkste dingen om een succesvol interieurbedrijf neer te zetten. 

 

 Laat los

Als je een ‘creative bloq’ hebt ga dan verder met een andere taak en probeer de creativiteit niet af te dwingen. Niet voor niks komen de beste ideeën als je onder de douche staat of tijdens het wandelen. Je brein is met iets anders bezig waardoor je de rust hebt om na te denken en je opeens een ‘ping’ momentje hebt. Mocht je dus met een ontwerp bezig zijn en kom je er niet uit? Ga door met een andere taak of drink een kopje koffie. Een half uur peinzen over hoe je die moeilijke hoek moet inrichten werkt dan niet en het is niet erg om jezelf daar aan toe te geven. Je zult zien dat je met een fantastische oplossing komt als je het eenmaal los laat!